Het kinderwensspreekuur heeft als doel je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen en informatie te geven over je vruchtbare periode. De tijd vlak voor je zwanger raakt heeft meer invloed dan lang is gedacht. De gezondheid en leefstijl van jou en je partner blijken van invloed te zijn op de gezondheid van de baby. Daarnaast kunnen we tijdens dit spreekuur je vertellen of je een verhoogde kans hebt op een kindje met aangeboren afwijkingen of op complicaties tijdens de zwangerschap.
Dit spreekuur wordt gehouden op onze praktijk, buiten de reguliere spreekuurtijden om, en duurt ongeveer een uur. De kosten van dit consult worden vanaf 1 januari 2017 door de zorgverzekeraar vergoed.
Wanneer je een afspraak hebt gemaakt voor het kinderwensspreekuur vragen wij je de Zwangerwijzer in te vullen en het resultaat naar ons op te sturen per post of mail.
Voeding en leefgewoontes
Wanneer je zwanger wilt worden zijn er een aantal algemene adviezen. Deze adviezen hebben betrekking op voeding en leefgewoonten.
- Als je rookt ben je minder vruchtbaar. Dit geldt voor de vrouw, maar ook voor de man. Een andere goede reden om te stoppen, is dat roken tijdens en na de zwangerschap zeer schadelijk is voor het kind.
- Alcohol vermindert ook de vruchtbaarheid. Het is gebleken dat bij meer dan twee alcoholische consumpties per dag de kwaliteit èn kwantiteit van het sperma minder goed is. Wanneer jullie alcohol gebruiken rondom de bevruchting, is de kans op een miskraam verhoogd.
- Ook drugsgebruik wordt afgeraden, dit heeft ook invloed op jullie vruchtbaarheid. Drugsgebruik verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen en geeft problemen tijdens de zwangerschap.
- Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om (extra) foliumzuur te gaan slikken. Foliumzuur verkleint de kans op een kindje met een neurale-buis-defect.
- Wanneer je zwanger wilt worden, probeer dan zo gezond mogelijk te eten en drinken. Een gezond gewicht verhoogt de kans op zwanger worden en gezond zwanger zijn. Ondergewicht en overgewicht verminderen de vruchtbaarheid. Een gezonde BMI valt tussen de 19 en 25.
Voor meer en uitgebreidere informatie omtrent zwanger worden, verwijzen wij je naar de website van het Erfocentrum.
Welke adviezen je wel of niet wilt opvolgen blijft natuurlijk volledig aan jezelf. Bedenk dat de periode dat je zwanger bent relatief kort is en dat de gevolgen ervan levenslang kunnen zijn. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen.