NIPT

Vanaf 1 april 2017 kunnen zwangeren behalve voor de combinatietest ook kiezen voor de NIPT als eerste screeningstest. Bijna alle zwangeren komen in aanmerking voor de NIPT in het kader van de TRIDENT-2 studie. Het is altijd een eigen keuze of je gebruik wil maken van deze screenende test.

De test

De NIPT betekent niet-invasieve prenatale test. Bij deze test wordt er bloed bij de zwangere afgenomen en onderzocht. Het laboratorium onderzoekt het DNA in het bloed op chromosoomafwijkingen en kan zo bepalen of er aanwijzingen zijn dat je kindje het down- (trisomie 21), edwards- (trisomie 18) of patausyndroom (trisomie 13) heeft. Het laboratorium kan ook andere chromosoomafwijkingen vinden bij het kind, in de placenta (moederkoek) en zeer zeldzaam ook bij jezelf. Dat noemen we nevenbevindingen. Je kunt ervoor kiezen of je deze nevenbevindingen wel of niet te horen wilt krijgen. Je kunt alleen kiezen voor de NIPT als je meedoet aan een wetenschappelijke studie. De NIPT is mogelijk vanaf 11 weken zwangerschap. Meer informatie, ook over de verschillen met de combinatietest, kun je vinden op:

 • Verschillen tussen combinatietest en nipt
 • Informatie over screening op down-, edwards- en patausyndroom
 • Wil ik mijn kindje laten onderzoeken
 • Meer over nipt
 • De kosten van de screening

  De screening moet je zelf online betalen (www.niptbetalen.nl). De screening kost €175,-.

  De kosten van het counselingsgesprek

  De kosten van het counselingsgesprek bij de verloskundige worden vergoed uit de basiszorgverzekering.

  De uitslag

  De uitslag krijg je van ons na ongeveer 10 werkdagen. Als de uitslag van de NIPT goed is, heb je geen 100% zekerheid maar de kans is dan nog maar heel klein dat je kindje het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Indien er een afwijkende uitslag is, krijg je een gesprek in het Centrum voor Prenatale Diagnostiek in het LUMC aangeboden om te horen voor welke vervolgonderzoeken je kunt kiezen.

  Eventueel vervolgonderzoek

  De NIPT geeft geen 100% zekerheid. De uitslag geeft aan of er wel of geen aanwijzing is dat je kindje het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Indien je zekerheid wilt krijgen, kun je bij een afwijkende uitslag kiezen voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Bij een niet-afwijkende uitslag is er geen vervolgonderzoek nodig en mogelijk.

  Waar vindt het onderzoek plaats?

  Het bloed wat onderzocht wordt, kan afgenomen worden in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda of in het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer.