geboorteplan

De geboorte van een kind is een unieke gebeurtenis in een mensenleven. Omdat elk mens uniek is, willen wij ook zorg bieden die bij jullie past. Afhankelijk van welke cursus je hebt gevolgd, welke boeken je hebt gelezen of ervaringen hebt gedeeld, kortom alles waardoor je bent geïnspireerd, maakt dat je je een beeld vormt over hoe jij je bevalling zou willen beleven of ervaren. Met een goed gevoel op je bevalling terugkijken blijkt vooral afhankelijk te zijn van de mate waarin je betrokken bent geweest bij de beslissingen die genomen zijn gedurende het proces. Als je het gevoel hebt gehad dat er naar je geluisterd is en dat je gekend bent in de besluitvorming, kan zelfs een bevalling met medisch ingrijpen positief ervaren worden.

Daarom is het voor ons belangrijk om met jullie van gedachten te wisselen over jullie wensen en ideeën. Dit gesprek willen wij graag met jullie aangaan rond 35 weken of eerder als jullie daar behoefte aan hebben.

Hoe ziet een geboorteplan eruit?

Als je over je bevalling nadenkt, kun je gedurende enkele dagen of weken bedenken hoe jij zou willen dat je bevalling er idealiter uit zal zien. Schrijf je wensen op een A4 en denk aan de volgende punten:

Via deze link kun je een voorbeeld downloaden van een geboorteplan dat je zelf kunt schrijven.

Als je bang bent voor de pijn tijdens de bevalling, door verhalen of eigen ervaring, kun je je angsten benoemen door ze bijvoorbeeld op te schrijven voor jezelf. Waar ben je precies bang voor en wat wekken deze angstgevoelens bij je op?

Dit zijn maar een paar ideeën, schrijf alles kort en bondig op een A4'tje. Of als je uitgebreidere informatie en ideeën wilt over het geboorteplan kijk dan hier. Het is een handig instrument om over je bevalling na te denken en het helpt om je mentaal voor te bereiden. Bovendien kan het je na je bevalling een goed gevoel geven, dat je op het moment van bevallen toch enigszins de regie in handen hebt gehad dankzij je voorwerk.