echografie

Wanneer je je telefonisch bij ons aanmeldt, wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek, een vroege echo rond 8 weken en een termijnecho tussen de 10 en 12 weken. Op de praktijk kunnen alle echo's behalve de 20-weken echo worden gedaan.

De echo's worden gedaan door Christel van Noppen en door Els Sevat. Els Sevat heeft jarenlange ervaring als echoscopiste en is werkzaam als zelfstandig echoscopiste in regio Gouda.

De 20 wekenecho


Wat is de 20 wekenecho?

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek. Een andere naam ervoor is het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Het doel is om te onderzoeken of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Denk aan een open rug, een open schedel, een waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif, breuk of gat in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren, afwijkende ontwikkeling van de botten, afwijkingen van armen of benen. De echoscopist controleert ook of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Het bepalen van het geslacht is niet het doel van de 20 wekenecho. Als de echoscopist het geslacht kan zien, krijg je dat alleen te horen als je daar zelf om vraagt.

Wel of geen 20 wekenecho?

Dat bepaal je zelf. Een 20 wekenecho is niet verplicht. Je bepaalt zelf of je het wil en wat je doet met de uitslag. Ook kun je op elk moment van het onderzoek stoppen. Bij de meeste kinderen zijn geen lichamelijke afwijkingen te zien. De uitslag van de 20 wekenecho kan je dan geruststellen. Maar de uitslag kan je ook ongerust maken of laten schrikken. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt of je de 20 wekenecho wilt. Indien gewenst krijg je in onze praktijk nog een gesprek over de 20weken echo, het zogeheten counselingsgesprek. Hierin wordt verteld wat het onderzoek inhoudt, worden de voor- en nadelen besproken en overwegingen besproken. Ook wordt er verteld hoe je een afspraak kan maken voor het onderzoek.

Wanneer is de 20 wekenecho?

Je kunt de 20 wekenecho laten maken vanaf week 18 tot aan week 21 van jouw zwangerschap, bij voorkeur in week 19 van de zwangerschap (dat is 19 weken en 0 dagen tot en met 19 weken en 6 dagen zwangerschap).

Kosten 20 wekenecho

De zorgverzekering betaalt de kosten van het uitgebreide gesprek over de 20 wekenecho en de echo zelf. Er zijn geen gevolgen voor het eigen risico van de zorgverzekering. Je hoeft dus niets zelf te betalen.

Waar vindt het plaats?

Onze praktijk werkt samen met in Zwang. In Zwang is een samenwerkingsverband van verloskundigen en gynaecologen in de regio Gouda en omstreken. In Zwang echografie werkt samen met het LUMC in Leiden.

Waar vindt je meer informatie?

We raden aan vooraf te kijken op: Onderzoek van mij ongeboren kindje. Tevens is er een informatiefolder over de 20wekenecho: Informatie over 20 wekenecho